LİGAK 2024

LİGAK 2024

LİGAK 2024 şartnamesi ve ekleri aşağıdaki gibidir.

05.12.2023 77

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

BURDUR MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

İKİNCİ YÜZYILDA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK KONULU BURDUR GENÇLİK KONGRESİ ŞARTNAMESİ

Kongrenin Konusu

Madde 1- Kongrenin konusu “Türkiye’nin Yeni Yüzyılında Sürdürülebilirlik ve Kültürel Aktarım”dır.

Kongrenin Amacı

Madde 2- Ülkemizde; öğrencilere ülkenin sosyal, ekonomik ve kültürel kalkınmasına katkıda bulunma bilincini kazandırmak, öğrencileri ilgi ve yetenekleri doğrultusunda yükseköğretime ve mesleki niteliklere hazırlamak amacıyla ortaöğretim kurumları eğitim vermektedir. Ayrıca ortaöğretim kurumlarında öğrencilere asgari ortak bir genel kültür vermek, birey ve toplum sorunlarını tanıtmak ve çözüm yolları aramak amaçlanmaktadır.

Gün geçtikçe daha fazla artan dünya nüfusuna paralel olarak sanayi hızlanmakta buna bağlı olarak da doğal kaynaklar daha hızlı ve kontrolsüz bir şekilde kullanılmaktadır. Bu kaynakların daha kontrollü bir şekilde kullanımı sağlamak, doğaya verilen zararı minimuma indirmek amacıyla sürdürülebilirlik kavramı hayatımıza girmiştir. Ekonomi, kalkınma, tarım, sanayi, çevre gibi alanlar başta olmak üzere hayatın hemen her alanında kullanılmaya başlanılansürdürülebilirlik eğitim, kültür, yönetim, sağlık ve organizasyon gibi alanlarda da önemlidir.

Kültürel aktarım ise, bir millete ait kültürel özelliklerin yeni nesillere anlatılması, kavratılması ve benimsetilmesidir. Kültür, muhtevasının genişliği dikkate alındığında pek çok şekilde ifade edilebilecek bir kavramdır. En basit tanımı ile kültür, bir milleti diğer milletlerden ayıran nitelikleri bütünüdür.

İlimizde bulunan ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin geliştirilmesine katkı sağlayacak bu kongrede öğrencilerin;

a)      Bilimsel çalışmalarının paylaşılması, bilimsel platformlarda sunumu ve yaygınlaştırılmasının sağlanması,

b)      Bilimsel düşünme, araştırma yapma, akademik çalışmalara alt yapı oluşturabilecek analitik düşünme becerilerinin geliştirilmesi,

c)      Bilim insanları ve akademisyenler ile bir araya getirilmesi, bu alanlardaki gelişmelerin paylaşılacağı platformların oluşturulması,

d)      İletişim ve etkileşimlerinin artırılması,

e)      Sürdürülebilirlik konusuna farklı açılardan bakmalarının sağlanması,

f)       Gelişen dünyada sürdürülebilirlik konusunda kalıcı çözümler üretmelerinin teşvik edilmesi,

g)      Kültürel aktarımı ile kültürel özelliklerimizin yeni nesillere anlatılması, kavratılması ve benimsenmesi amaçlanmaktadır.

Kongrenin Yasal Dayanağı:

Madde 3- Millî Eğitim Bakanlığı Sosyal Etkinlik İzinleri Yönergesi’ne uygun olarak düzenlenmiştir.

Kongrenin Kapsamı:

Madde 4- Burdur ili ve Burdur iline bağlı ilçelerde faaliyet gösteren ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören lise öğrencilerini kapsamaktadır.

Kongrenin Tarihi ve Yeri

Madde 5- Kongre çalışmaları 29 Mayıs 2024 tarihlerinde Burdur Alpaslan Ali Can Bilim ve Sanat Merkezi koordinatörlüğünde Burdur Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecektir. Yürütme Kurulu katılımcılara önceden bilgi vermek koşuluyla tarihi ve yeri değiştirme hakkına sahiptir.

Kongrenin Uygulaması

Madde 5- Konusu “Türkiye’nin Yeni Yüzyılında Sürdürülebilirlik ve Kültürel Aktarım” olan Liseli Genç Araştırmacılar Kongresi (LİGAK)’nde Burdur ili ve Burdur iline bağlı ilçelerdeki ortaöğretim okullarında eğitim alan lise öğrencilerinin aşağıda belirtilen örnek bildiri konularında ve benzer konularda bilimsel standartlara uygun bildiriler hazırlamaları istenecektir.

LİGAK’a sözlü sunumlar kabul edilecektir. Sözlü sunum kuralları bilimsel kongre kuralları çerçevesinde gerçekleştirilecektir. LİGAK’a katılım bildiri sunumu ve dinleyici olarak gerçekleştirilebilecektir.Her bildiri için en fazla 2 öğrenci ve 1 danışman öğretmen katılım sağlayabilecektir. Kongrenin yaygın etkisinin artırılabilmesi için her danışman öğretmen en fazla 2 bildiriye danışmanlık edebilir.

Düzenleme Kurulu tarafından kabul edilen bildirilerin katılımcılarına davet mektubu (Ek:1-F) gönderilecektir.Kongreye davet edilen danışmanlar ve öğrenciler kendilerine dağıtılan çalışma planına uymakla ve belirlenen saatlerde salonlarda olmakla yükümlüdürler.

Kongre sürecinde konumuza ilişkin söyleşi ve atölyeler gerçekleştirilecektir.

            5.1- Konular

Sürdürülebilirlik

·         Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar

·         Temiz Su ve Halk Sağlığı Koşulları

·         Nitelikli Eğitim

·         Erişilebilir ve Temiz Enerji

·         Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı

·         İklim Eylemi

·         Sudaki Yaşam

·         Karasal Yaşam

·         Dünyadaki Yoksulluk ve Açlık

·         Sağlık ve Kaliteli Yaşam

·         İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme

·         Sorumlu Üretim ve Tüketim

·         Dünya Barışı, Adalet ve Güçlü Kurumlar

·         Amaçlar için Ortaklıklar

 Kültürel Aktarım

·         Somut olan kültürel miras

    Tablolar

    Heykeller

    Arkeolojik eserler

    Anıtlar

    Tarihi Kent Dokuları

·         Somut olmayan kültürel miras

    Anadil kullanımı

    Müzik ve Halk Oyunları

    Düğünler

    Çocuk oyunları

·         El sanatları

Alaca dokumaları

Halı

Kilim

·         Mimari Yapı

             5.2- Kongre Takvimi ve Önemli Tarihler

S.NO

YAPILACAK FAALİYETLER

TARİHLERİ

1

Liseli Genç  Araştırmacılar Kongresinin Şartnamesinin Hazırlanması

16-30.10.2023

2

 

Liseli Genç Araştırmacılar Kongresinin YürütmeKurulu’nunToplanması

30.10.2023

3

Tanıtım

13.11.2023

29.05.2024

5

BaşvurularınAlınması

04.12.2023

29.03.2024

6

BildirilerinDeğerlendirilmesi

01.04.2024

29.04.2024

7

Kabul Edilen Bildirilerin Duyurulması

30.04.2024

8

Liseli Genç Araştırmacılar KongresininYapılması

29.05.2024

 Kongreye Katılım ve Başvuru Şekli

Madde 6-Kongreye; Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne bağlı liselerde öğrenim gören öğrenciler bildirileri ile katılacak olup bu okullarda görevli öğretmen, yönetici ve yönetici yardımcıları ile alana ilgi duyan, destek sağlayan ve bu konuda çalışmalar yapan akademisyenler, araştırmacılar ve öğrenciler dinleyici olarak katılabileceklerdir.Bildiri sunan öğrencilere, Danışman Öğretmenlere ve bilgi şölenine katkı sağlayanlara “Katılım Belgesi” (Ek:1-G) verilecektir.

- Sunum metinlerinin içeriklerinin sorumluluğu bildiriyi sunan öğrenci ve hazırlanmasına destek sağlayan danışman öğretmene aittir. Bildiri sunumlarında Liseli Genç Araştırmacılar Kongresi Düzenleme Kurulu’na gönderilen bildirilerin dışına çıkılmayacaktır.

- Katılımcı öğrencinin adı, soyadı, okulu, kurumu; öğrenci velisinin telefon numarası, e- posta adresi (kişinin açık rızasıyla) belirtilmelidir. Danışman öğretmenin adı, soyadı, branşı, telefon numarası, e-posta adresi ayrıca belirtilmelidir.

- Liseli Genç Araştırmacılar Kongresine Bilim Kurulu üyelerince uygun görülen poster/sözlü bildiri davet edilecektir. Bilim Kurulu üyelerinden en az ikisine seçkisiz (random) kimin tarafından hazırlandığı gizlenmiş olan bildiri özetleri dijital ortamda atanacak ve onların EK:1-E’de yer alan “Bildiri Değerlendirme Formu”na göre vereceği 0-100 aralığındaki puanların aritmetik ortalamasına göre bir puanlama yapılacak. Bu puanlar neticesinde çalışmalar en yüksek puan alandan en küçük puan alana doğru sıralanacak ve bu liste Düzenleme Kurulu’na iletilecektir. Bu puanlamaları da baz alarak Düzenleme Kurulu nihai asıl ve yedek katılımcı listelerini hazırlayacaktır. Puanlamalar Düzenleme Kurulu dışında hiç kimse ile paylaşılmayacak ve yayınlanmayacaktır.

- Katılımcı olarak kabul edilen öğrencilere ve Danışman Öğretmenlerine dijital ortamda davet mektubu (EK:1-F) yollanacaktır.

- Katılımcılar Kongre’nin yapılacağı yere bizzat gelerek sunumlarını yapacaktır, dijital platformlar üzerinden uzaktan sunum yapılmayacaktır. Katılımcı hakkını başka bir arkadaşına ya da öğrenciye devredemez. Danışmanın katılamaması durumunda ise çalıştığı okulda idaresinin belirleyeceği başka bir öğretmen danışman olarak öğrenciye refakat edebilecektir. Bir konu üzerinde çalışan birden çok öğrencinin olduğu çalışmalarda danışmanın ve diğer öğrencilerin belirleyeceği bir öğrencinin katılımcı olarak davet edilmesi mümkün olacaktır.

- Her sunum için 10 dakika, soru cevap için 5 dakika süre verilecektir. Kendilerine sunum için projeksiyon cihazı temin edilecektir.

- Bildiri başvuruları ve katılım süreci iş takviminde belirtilen tarihlere göre gerçekleştirilecektir. Başvuru ve katılım sürecinde bildiri özetleri sisteme daha sonra yüklenecek şablona uygun olarak word dosyası şeklinde Düzenleme Kurulu’na gönderilecektir.

- Danışman öğretmen rehberliğinde hazırlanacak bildiriler; akademik alanda ortak bir dil kullanılması hem literatür taramasının daha hızlı yapılmasına hem de ulaşılan kaynakların daha iyi incelenmesine katkı sağlayacağından, APA formatına uygun olarak hazırlanacaktır. Bildiri başvuru formu Ek:1-A’da, örnek bir bildiri özeti ise Ek:1-B’de verilmiştir.

- Bildiriler özgün, daha önce yayımlanmamış, herhangi bir kongrede, sempozyumda veya bilimsel bir platformda sunulmamış olacaktır.

- Bildiriler “Liseli Genç Araştırmacılar Kongresi Düzenleme Kurulu”nun belirlemiş olduğu formata uygun olarak hazırlanacaktır.

- LİGAK oturumlarına izleyici olarak katılım gönüllük esasına dayalıdır ve ücretsizdir.

-  Bildiri dili Türkçe’dir.

- Bildirilerin telif hakkı bildirilerin sahiplerine aittir. Kongreye gönderilen bildiriler sahiplerinden muvafakat almak şartıyla Düzenleme Kurulu tarafından yayımlanabilecektir.

- Kongreye katılmak üzere başvuran okullar, LİGAK Şartnamesi’ni kabul etmiş sayılırlar. Bu şartnamede belirtilmeyen hususların yeniden düzenlemesine ve mevcut şartnamede değişiklik gerektiğinde, değişiklik teklifi Millî Eğitim Bakanlığının onayına sunulur.

Sözlü bildiri kuralları;

-           Bilimsel araştırma yöntem ve tekniklerine uygun amaç, yöntem, sonuç ve tartışma bölümlerinden oluşması,

-           Times New Roman, 12 pt, 1,15 satır aralığı

-           En az 3 anahtar kelime

-           Bildiri özeti en az 150 en fazla 300 kelimeden oluşmalıdır.

-           Tüm yazarların unvanları, isimleri soy isimleri, kurumları ve e-mail adresleri özet üzerinde gösterilmelidir.

-           Çalışmanın verilen konular içinde belirlenmiş olması zorunludur.

-           Çalışmanın özgün olması beklenmektedir.

- Bildiri özetleri en az 150, en fazla 300 sözcüğü geçmeyecek şekilde hazırlanarak Microsoft Word programında aşağıda yer alan BAŞVURU FORMU (Ek:1-A) doldurularak Liseli Genç Araştırmacılar Kongresi iletişim mail adresine 29.03.2024 tarihine kadar gönderilmelidir. Kabul edilen bildiriler, Alpaslan Ali Can Bilim ve Sanat Merkezi web sayfasında (https://burdurbilsem.meb.k12.tr) 29.04.2024 tarihinde ilan edilecektir.

- Başvuru tarihinden sonra gönderilen bildiri özetleri değerlendirmeye alınmayacaktır.

- LİGAK uygulama sürecinde her türlü iş ve işlemlere ilişkin duyurular https://burdurbilsem.meb.k12.tr sayfasından takip edilecektir.

- Katılımcılar süreç ile ilgili sorularını ve önerilerini ligak2024@gmail.com adresinden yöneltebilecektir.

Kongre Onur Kurulu

            Türker ÖKSÜZ(Burdur Valisi)

            Prof. Dr. Hüseyin DALGAR(Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü)

Kongre Bilim Kurulu

            Prof. Dr. Cem ARGUN (Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi)

            Prof. Dr. Dilek ERDURAN AVCI (Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi)

Prof. Dr. Fikret KORUR (Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi)

Prof. Dr. Firdevs SAVİ ÇAKAR (Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi)

Prof. Dr. Hatice SEZEN (Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi)

Prof. Dr. Hasan Altan AKKAN (Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi)

Prof. Dr. Hasan GENÇ (Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi)

Prof. Dr. Huriye DENİŞ ÇELİKER (Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi)

Prof. Dr. Mehmet KARACA(Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi)

Prof. Dr. Özlem TAGAY (Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi)

Prof. Dr. Seyfettin ÇAKMAK (Süleyman Demirel Üniversitesi)

Prof. Dr. Yıldırım ATAYETER (Süleyman Demirel Üniversitesi)

Prof. Dr. Zafer GÖLEN (Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi)

Doç. Dr. Deniz ÇELİKSOY (Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi)

Doç. Dr. Ekin KAYNAK ILTAR (Akdeniz Üniversitesi)

Doç. Dr. Ekrem Ziya DUMAN (Gazi Üniversitesi)

            Doç. Dr. Faruk MANAV (Gazi Üniversitesi)

            Doç. Dr. Gülçin KARACA (Anadolu Üniversitesi)

Doç. Dr. Hatice KETEN (Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi)

            Doç. Dr. Osman EROL (Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi)

            Doç. Dr. Recep Batu GÜNÖR (Hacı Bayram Veli Üniversitesi)

Kongre Düzenleme Kurulu

            Muhammed ÖZDEMİRCİ (Burdur İl Milli Eğitim Müdürü)

            Tuncay SAKAR (Alpaslan Ali Can BİLSEM Müdürü)

            Dr. Gökhan KARAASLAN (Alpaslan Ali Can BİLSEM)

            Doktorant Mehmet PARMAKSIZ (Alpaslan Ali Can BİLSEM)

            Uzman Öğrt. Adem BOZ (Alpaslan Ali Can BİLSEM)

            Uzman Öğrt. Dursun AYKUL (Alpaslan Ali Can BİLSEM)

            Uzman Öğrt. Osman Aköz (Burdur İl Milli Eğitim Müdürlüğü-ARGE)

            Uzman Öğrt. Özlem GÖNCÜ (Alpaslan Ali Can BİLSEM)

 

            Uzman Öğrt. Ali DALGAR (Alpaslan Ali Can BİLSEM)

EKLER:

EK:1-A LİSELİ GENÇ ARAŞTIRMACILAR KONGRESİ BAŞVURU FORMU  (BOŞ)

EK:1-B LİSELİ GENÇ ARAŞTIRMACILAR KONGRESİ BAŞVURU FORMU (ÖRNEK)

EK:1-C    AYDINLATMA METNİ VE AÇIK RIZA ONAYI

EK:1-D VELİ İZİN BELGESİ

EK:1-E LİSELİ GENÇ ARAŞTIRMACILAR KONGRESİ BİLDİRİ DEĞERLENDİRME FORMU

EK:1-F DAVET YAZISI

EK:1-G KATILIM BELGESİ